Mijn naam is Bas Brendel. Ik ben een toegewijde en ervaren hulpverlener (gezondheidszorgpsycholoog) in de Specialistische GGZ / Hoog Complexe GGZ, afgestudeerd in 2016 in Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn academische reis heeft mij geleid naar een post-master tot GZ-psycholoog, waarmee ik mijn deskundigheid en inzicht in de complexiteit van geestelijke gezondheid heb verdiept. Vanaf 2015 ben ik werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en heb ik gewerkt op verschillende afdelingen van de Parnassia Groep, waardoor ik veel ervaring heb opgedaan met uiteenlopende soorten problematiek. Daarnaast train ik via de Trimbos Academie therapeuten om de Vaardigheidstraining Emotieregulatie Stoornis (VERS) te kunnen geven.
Al van jongs af aan was ik nieuwsgierig naar menselijk gedrag en de vraag waarom mensen handelen zoals ze doen. Opgegroeid in een medische familie, waar zorg en hulpverlening centraal stonden, bewonderde ik hulpverleners die anderen hielpen en wist ik dat ik later ook iets voor anderen wilde betekenen. Hoewel ik er lange tijd van droomde ambulanceverpleegkundige te worden, bleek gaandeweg dat het begrijpen van menselijk gedrag beter bij mij paste. Psychologie gaf mij de mogelijkheid om mijn nieuwsgierigheid naar de mens en mijn wens om te helpen te combineren.
Mijn interesse in de fysiologie en biologie van de mens is echter altijd gebleven. In mijn werk gebruik ik deze kennis om een dieper begrip te krijgen van de geest en hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Dit helpt mij niet alleen om cliënten beter te begrijpen, maar ook om een holistische aanpak te bieden waarin zowel het mentale als het fysieke aspect van gezondheid wordt meegenomen. Daarnaast heeft mijn achtergrond ervoor gezorgd dat ik de “verpleegkundige taal” spreek, waardoor ik makkelijk aansluiting vind bij medische professionals en goed kan schakelen tussen psychologische en somatische zorg. Deze combinatie van kennis en vaardigheden vormt de basis van mijn werk als psycholoog.
Op de website van Zorgkaart Nederland kun je ervaringen van cliënten over onze behandeling inzien.
Als therapeut, richt ik mij op een holistische en empathische benadering van geestelijke gezondheid. Ik ben deskundig op het gebied van hoog complexe psychische problematiek, psychotrauma gecombineerd met persoonlijkheidsproblematiek, en verslaving. Daarnaast heb ik uitgebreide ervaring in ernstige psychiatrie en het verlenen van zowel vrijwillige als verplichte crisis- en acute zorg, vaak gepaard gaande met somatische complicaties. Bij onbegrepen (verward) gedrag zoek ik altijd naar onderliggende oorzaken en de meest menselijke en effectieve benaderingen voor elke unieke situatie en persoon.
Mijn behandelstijl richt zich op het begrijpen van jouw unieke levensverhaal en de weg die je tot nu toe hebt afgelegd. Ik kijk verder dan labels of diagnoses (DSM-5) en zie psychische kwetsbaarheden als een deel van jouw mens-zijn, niet als iets wat jou definieert. In mijn aanpak hecht ik veel waarde aan lichaamsbewustzijn en de impact van je vroege ervaringen en hechting op hoe je vandaag in het leven staat.
Ik vind het belangrijk dat je je tijdens de therapie gelijkwaardig voelt, alsof we samen in gesprek zijn als sparringpartners. De therapieruimte zie ik als een veilige plek, bijna als een “gym”, waar je kunt oefenen met nieuw gedrag en andere denkpatronen. Net zoals in een echte gym kan het trainen soms uitdagend zijn, en soms voelt het alsof je “spierpijn” hebt na een sessie. Dat is echter een teken dat er goed werk is geleverd en dat je stappen aan het zetten bent in je ontwikkeling.
In de therapie integreer ik verschillende technieken om samen met jou te ontdekken wat het beste werkt. Mijn doel is om een omgeving te bieden waarin je je veilig voelt, maar ook wordt uitgedaagd om te groeien. Ik geloof dat iedereen, ongeacht de uitdagingen die op hun pad komen, het vermogen heeft om te helen, te groeien en een vervuld leven te leiden. Het is mijn rol om je daarin te begeleiden, met respect voor jouw unieke verhaal en potentieel.
Bewustwording Vertragen
Ik hecht veel waarde aan de samenwerking. Deze integratie van diverse perspectieven verrijkt de behandeling en zorgt voor een meer holistische benadering van geestelijke gezondheidszorg. Denk hierbij aan een maatschappelijk werker, een diëtist, sportcoach, fysiotherapeut of osteopaat.
Mijn benadering van geestelijke gezondheidszorg is beïnvloed door enkele van van mijn inspiratoren: Gabor Maté, Floortje Scheepers, Peter Levine, Thich Nhat Hahn, Brené Brown, Dirk de Wachter, Jim van Os, Elisabeth Eurelings-Bontekoe en Frans Schalkwijk. Hun vernieuwende inzichten hebben mij geïnspireerd om een holistische en empathische visie op psychologie te ontwikkelen.
Tevens initiatieven zoals Redesigning Psychiatry: een vernieuwende beweging binnen de geestelijke gezondheidszorg die zich richt op een fundamentele herziening van hoe we omgaan met psychisch welzijn. Hun visie gaat uit van het idee dat psychische problemen niet alleen individuele, maar ook maatschappelijke en systemische oorzaken en oplossingen kennen. Ze pleiten voor een bredere, inclusieve benadering waarin menselijke waarden, samenwerking en samenhang tussen verschillende domeinen (zoals zorg, sociaal domein, onderwijs, leefomgeving) centraal staan. Het doel is een ecosysteem voor mentale gezondheid te creëren, waarin niet alleen behandeling maar ook preventie, herstel, en sociale verbindingen een prominente plek krijgen. Kortom: ze willen de ggz toekomstbestendig maken door samen met alle betrokkenen (cliënten, professionals, organisaties) te werken aan innovatieve en mensgerichte oplossingen.